Garancija na zasneženost

Za mano je prvi teden bivanja v Predarlski (Vorarlberg) zvezni deželi. V četrtek sem prijavila bivanje na urad (Gemeindeamt). Za obisk banke in odprtje računa sem bila prepozna, vendar sem izlet v Schoppernau in Au izkoristila za nakup hrane in zijanje v tamkajšnjo arhitekturo.
V službi so mi uredili zdravstveno zavarovanje, njihovo e-card kartico dobim v treh tednih. Čez teden smo bili pridni, v petek pa še sploh, da smo zaključili z delom nekoliko prej in se seveda odpeljali na smučišče. 🙂 Uredila sem vse potrebno in kupila sezonsko smučarsko karto, ki velja na območju Wartha, Lecha, Zursa itd. Če si zaposlen/živiš tu v bližini, lahko izkoristiš ugodnejšo sezonsko karto, ki stane 350€. Smučarska sezona traja tam do sredine aprila.

image

Pokrajina se promovira s sloganom “Schnee garant”. Povprečno menda pade 11m snega letno in počasi dojemam kaj to pomeni. Snežilo je praktično vsak dan. Trenutno je tako nestabilno vreme, da se iz popolne “šajbe” v dveh urah prevesi v snežno nevihto. Če ne bi tega doživela med smučanjem, ne bi verjela. In ko se rahlo siten odpraviš nazaj v stanovanje in si skuhaš čaj ter pogledaš ven…vidiš sonce in zopet precej manj oblačnosti. Menda je za to trenutno kriv veter, ki piha z jugo smeri in da se bodo zadeve umirile. Zanimiva je tudi barva oblakov, ki se motajo med hribi. Takšne vijolične barve poprej še nisem videla.
Zelo mi je všeč skibus, ki ustavi v neposredni bližini stanovanja in brezplačno pripelje do smučišča. Vožnje ni več kot 15 minut, pa še parkirnega mesta ni potrebno iskati. To ni zanemarljivo, saj je bilo v preteklih treh dneh toliko obiskovalcev smučišča, da je bilo težko najti mesto. Na parkirišču in smučišču. Tako je, niti na smučišču se ne razgubijo. Noro, upam da bo po zimskih počitnicah smučalo precej manj ljudi.
Sneg je super, prav puhast in je opaziti, da ni umetno proizveden. Teren je razgiban in se ga je potrebno navaditi, tako kot nekoliko ožjih urejenih prog.

image

Kar se smučanja po globokem snegu tiče, je to res največ kar lahko dobiš, saj je temu namenjenega kar precej terena. Surovega turnega smučanja se tu verjetno ne bom lotila, saj nenehno opazujem zdrse snežnih gmot po pobočjih. Prav gotovo pa se bom lotila novega hobija in to je tek na smučeh.  Tek je koristen za ohranjanje kondicije, to vemo vsi. Nemogoče je teči po terenu s cca. 1,5m snega ali pa po ledeni prometni cesti. Lahko pa tečeš s smučmi po urejenih progah, ki jih je tu premnogo. Tako komaj čakam, da se težave s kolenom malce potuhnejo in poizkusim odteči nekaj metrov.
Za Valentinovo sta me sodelavca po smučanju razveselila s kosilom (špageti z mletim mesom in feta sirom), ki smo ga pojedli v tišini z rekordno brzino. Lakota je huda reč, še posebej tista, ki te nepripravljenega in šibkega najde na smučišču.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s