Mali srčni infarkti nekih inženirjev

Sivo-modre šarenice so skakale z leve na desno stran ter spet nazaj in skenirale načrt. Če bi v tistem hipu s ptičje perspektive gledali v pisarno, bi videli štiri frajerje, kako skulirano računajo, se pogovarjajo po telefonu in odgovarjajo na elektronsko pošto, enega praktikanta, ki z zasanjenim pogledom še ne ve točno kaj tam dela in eno bledo deklino, ki se opotekajoče naslanja na mizo, plitvo diha in tiho benti. Po naključju sem opazila, da je arhitekt podaljšal že tako groteskno visoke lesene nosilce za tri metre. Objekt je sicer še v gradnji, vendar so leseni lepljeni nosilci zaradi dolgega dobavnega roka sigurno že naročeni, morda celo že izdelani. Sprememba načrta sega nekaj tednov nazaj, sprememb nisem pričakovala, prejela pa nisem nobena sporočila s strani arhitektov. Pognala sem izračune. Napetosti presegajo dovoljeno vrednost za 88%. Kolena so mi klecnila in naslonila sem se na mizo. Nekaj ur prej sem izvedela, da je pri izkopu na nekem drugem gradbišču prišlo do zdrsa zajetne količine zemljine in samo Mariji Pomagavki se lahko zahvalimo, da se ni zraven zadrsal sosednji objekt v neposredni bližini. Prebivalci vasi so, milo rečeno, prestrašeni. Sicer ne eno ne drugo ni moja krivda, temveč posledica današnje kompleksne gradnje, preobilice dela in komunikacijskega mrka. 

Sodelavec št. 1 je opravljal rutinski prevzem armature neke enodružinske hiše. Zadovoljen, da so vso dodatno armaturo pravilno položili v skladu z načrtom, je dal zeleno luč za betonažo, ko je vodja gradbišča zinil, da je za osnovno armaturo uporabil šibkejšo mrežo, ker “jo je mel glih na lagerji”. Potrdilo o statični ustreznosti je bilo izdano s strašno kislim obrazom. Nosilnost ni ogrožena, kako fantastično bodo izgledale razpoke v betonu,  je pa težko napovedati. 

Sodelavec št. 2 pride nekega jutra v službo in odpre elektronsko pošto v kateri je pisalo, da se je na komaj zgrajeno hišo pri vstavljanju panoramskih oken zrušilo dvigalo – žerjav. Pred dnevi je izvajalsko podjetje s tremi smeški na facebooku objavilo fotografije že saniranega objekta z lepo novo leseno fasado. 

Sodelavec št. 3 je danes rjovel prek telefona – pomemben betonski stenasti nosilec so izvedli kar v leseni različici,  kar…nima…smisla. Betonsko ploščo grozljivih dimenzij bodo tako v zraku držali angeli, betonski stenasti nosilec je namreč sigurno ne bo. Ker ga ni. 

Za sodelavca št. 4 sicer ne vem kaj točno ga je bremenilo, bil pa je najbolj iskana osebnost danes in slišala sem ga v brundati kako “je naredu nejbul usran načrt”. 

Ob pisanju sem se zavedla, da je vsak od nas včasih tresoča se deklina z bledim obrazom in izbuljenimi očmi. Kolo “sreče”  se vrti, upam, da mene preskoči za nekaj tednov.  🙂 

Ina zagotovo nima takih skrbi. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s